15 Şubat Çocukluk Çağı Kanser Günü...
16 Şubat 2022

Kanser, doku ve organları oluşturan hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıyla karakterize bir grup hastalıktır. İnsan ömrünün uzaması, sigara ve hava kirliliği gibi toksik faktörlerin artması, sağlıksız beslenme, gıda ve tüketim ürünlerindeki katkı maddeleri ve koruyucu maddeler, kanserojenlere mesleki maruziyet ve enfeksiyonlar gibi nedenlerle kanser sıklığı son yıllarda artış göstermektedir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre kanser, dünya genelinde ölüm nedenleri arasında başı çekmekte, 2020 yılında yaklaşık 10 milyon ölümden sorumlu tutulmakta ve yaklaşık 6 ölümden biri kanser nedeniyle olmaktadır.

Çocukluk çağı kanserleri; gelişmiş ülkelerde çocuklarda ölüm nedeni olarak kazalardan sonra ikinci sırada yer alırken, hastalığa bağlı morbidite ve mortalitenin önde gelen nedenidir. Dünya genelinde her yıl yaklaşık 400.000 çocuk kanser vakası görülmektedir. Gelişmiş ülkelerde lösemiler çocukluk çağı kanserlerinin en sık nedenini oluşturmakta, ikinci sırada merkezi sinir sistemi tümörleri ve üçüncü sırada da lenfomalar yer almaktadır.

Ülkemizde ise her yıl yaklaşık 3500-4000 çocuk kanser teşhisi almaktadır. Çocukluk çağı kanserlerinde ülkemizde ilk sırada lösemiler yer almakta iken, ikinci sırada lenfomalar, üçüncü sırada ise merkezi sinir sistemi tümörleri yer almaktadır.

Kanser kansere neden olan faktörlerden uzak durarak önlenebilir bir hastalıktır. Özellikle ailede 1 ve 2 derece akrabalarında 40 yaş altında 2 ve 2den fazla olgunun görüldüğü durumlarda ailesel kanser riski mevcuttur. Herkesin özellikle ailesel kanser riski taşıyan aile bireylerinin sigara ve alkol başta olmak üzere toksik maddelerden uzak durması , dengeli beslenmelerine ve düzenli fizik egzersiz yapmalarına özen gösterilmesi gereklidir. Kanserden korunma bir yaşam tarzı olmalı bu nedenle bu alışkanlıkların çocukluk yaşından kazandırılması çok önemlidir.

Kanser geliştiğinde ise erken tanı çok önemlidir. Çocuklarda nedeni açıklanamayan inatçı tedaviye dirençli ateş, kilo kaybı , iştahsızlık, kanama, cilt döküntüleri ,ele gelen kitleler, baş ağrısı lenf bezlerinin ele gelmesi durumlarında doktora başvurulması gereklidir. Kanserin yenilmesinin ikinci en önemli aşaması erken tanıdır. Kanser erken evrede saptanıp etkin tedavi edilirse kür şansı yüksektir.

SBÜ Ankara Dr. Sami Ulus Çocuk Hastanesi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Kliniği ülkemizde devlet hastanesinde  ilk olmak üzere 1985 yılında kurulmuş olup yatarak tedavi gören hastalar için 23 yataklı servis mevcuttur. Başta lösemi lenfoma olmak üzere , hastalığın tedavisi için servisimizde yatarak mücadele vermektedir. Tedavi başarısının yüksekliği ve çocukların önündeki beklenen yaşam süresinin uzunluğu erken ve etkin tedavinin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.


kanser_Post.jpg