Dr. Sami Ulus' un Hayatı
30 Kasım 2023

Dr. Sami Ulus' un Hayatı

Sami Ulus 1904'de İstanbul' un Üsküdar semtinde doğdu. 7 yaşında başladığı ilk, orta ve lise tahsilinin devamında 1922-1926 yılları arasında tıbbiye eğitimi aldı. Askerlik hizmetini Tıbbiye Mektebi 4. son sınıfını okurken Gülhane Askeri Hastanesi’nde yaptı. 1926'da 22 yaşında tıp doktoru oldu.

İhtisas olarak çocuk doktorluğu dalını seçen Dr. Sami Ulus 1927'de İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hekimliğinde Osmanlı Devleti'nin ilk eczacı paşası; Mirliva Mehmed Raşit Paşa'nın oğlu Prof. Dr. Kadri Raşit (Anday) Paşa yanında eğitimine devam ederek ihtisasını çocuk doktoru olarak yaptı. İhtisasını 1929 yılında tamamladı ve Ankara’ ya çocuk hekimi olarak atandı.

Dr. Sami Ulus 1929 yılında Ankara’ ya çocuk hekimi olarak atandıktan sonra  1936-1957 yılları arasında, kendi bireysel gözlemleri ve nüfus artışıyla birlikte ihtiyaç duyulan tedavi edici, aynı zamanda ihtisas eğitimleri verilebilen bir çocuk hastanesi kurulmasına öncülük etti. 1954'de yapımına başlanan ve 1957'de Ankara Hastanesi olarak hizmet vermeye başlayan hastanenin çocuk doktorluğunu yaptı. 1961'da Ankara Hastanesine başhekim oldu.

1963 yılında Vehbi Koç'un bağışladığı hastane binası Ulus' un özverili gayretleri ve çalışmaları ile başlattığı restorasyon çalışmaları  Sağlık Bakanlığı tarafından yaptırıldı. Ardından Ankara Çocuk Hastanesi adıyla 150 yatak kapasitesiyle hizmete sokuldu.

Kendisini 4 yıl boyunca başhekim olarak Ankara Çocuk Hastanesi’ ne adayan Dr. Sami Ulus, 6 Mayıs 1965 yılında  görevi başında iken yaşamını yitirdi. Vefatından sonra Ankara Çocuk Hastanesinin adı değiştirilerek hastaneye “Dr. Sami Ulus Çocuk Hastanesi” ismi verildi. Hastanenin girişine Dr. Sami Ulus’ un büstü konuldu.

Dr. Sami Ulus iki tıbbi eser yazdı.
          İlk eseri ''Çocuk Bakımı”  olan kitabının 1944 yılında ilk basımı yapıldı. Bu kitabı Milli Eğitim Bakanlığı satın aldı. İstanbul Maarif Vekaleti Kız Teknik Öğretim Okulları adına basılan kitap yıllarca orta mekteplerin son sınıflarında ders kitabı olarak okutuldu. Bu kitabın içinde çocukluk çağları, çocuğun beslenmesi, hayvan sütü verme metodu, çocuk mamaları, cılız ve vaktinden evvel doğmuş çocuklar, çocuk hastalıkları, bulaşık hastalıklar, hasta çocuklara bakım konuları yer almaktadır.
        İkinci eseri, doktorlar için yazmış olduğu, 1948 yılında basılan “Süt Çocuğu Hastalıkları”  da yine yıllarca çocuk doktorlarının başvuru kaynağı oldu.

• 00 SAMI ULUS 2.jpg
  • 09 EVLENME AILE 2.jpg