17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü...
17 Mayıs 2021

• 1
  • 2
  • 3

Çocuklarda hipertansiyon sıklığı yetişkinlere göre daha düşük olmasına rağmen, çocukluk çağında da önemli bir klinik sorundur. Özellikle gelişmiş toplumlarda obezite oranının artması nedeniyle hipertansiyon sıklığı giderek artmaktadır. Hipertansiyonun tanımı, nedenleri ve yönetimi yetişkinlere göre kısmen farklıdır. Çocuklarda kan basıncının doğru belirlenmesi, uygun teknik ve cihazların kullanılmasını gerektirir. Çocuklarda HT sıklıkla bir yakınma veya bulguya neden olmaz. Bu nedenle 3 yaşından büyük çocuklarda her fizik muayenede kan basıncının ölçülmesi gereklidir. Çocuklarda kan basıncı değerlendirilirken yaş, cinsiyet ve boya göre düzenlenmiş persentil değerleri kullanılır. Sistolik ve/veya diyastolik kan basıncı değerlerinin 3 ayrı ölçümde elde edilen ortalamasının yaş, cinsiyet ve boya göre 95. persentil değerinin üstünde olması hipertansiyon olarak tanımlanmaktadır. Yenidoğan ve erken çocukluk çağında hipertansiyon çeşitli klinik durumlara ikincil olarak gelişmekte iken, büyük çocuklarda primer hipertansiyon daha ön sıralara geçmektedir. Bütün yaş grupları birlikte değerlendirildiğinde hipertansiyon en sık böbrek ilişkili nedenlere bağlıdır. Bu nedenle, hipertansiyonun nedenlerini belirlemek için kapsamlı araştırmalar gerekebilir. Hipertansif çocukların tedavisi, hasta ve aile eğitimi, yaşam tarzı değişiklikleri ve antihipertansif ilaçları içeren kapsamlı bir yaklaşım gerektirir. Amaç hastayı başta kardiyovasküler hastalıklar olmak üzere kronik böbrek yetmezliği ve serebrovasküler hastalık riskinden korumaktır.